Fläderblomssaft
Idag har jag plockat 50 fläderblomsklasar från våran stora fläderbuske. Sedan gjorde jag saft på blommorna.
Här är receptet:
50 fläderblomsklasar, väl rengjorda och rensade från ev. rapsbaggar, löss m.m.
3 citroner, skivade och rengjorda under varmt vatten
2 l vatten, kokas upp med socker + vinsyra
1,5 kg strösocker, blandas med vattnet
60 g vinsyra, blandas med vattnet och sockret
Varva fläderblom och citronskivor i en stor rostfri bunke.
Koka upp vatten och blanda med socker och vinsyra, vätskan skall vara klar och genomskinlig, ej grumlig när den hälls över flädern och citronerna. Låt stå i 3 dygn på ett svalt ställe, sila genom saftduk och häll upp på väl rengjorda flaskor som ex. stått i ugnen på 100 grader eller kokats.
Kommentarer
Trackback